Puro silindir şeklinde solgunlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, zarfında tütün devamçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak bek, esnek ve hoş bir dokumada olmalı, okşayıcı bir aromaya ve düzgün yanmayı esenlayacak taçıcı özelliğe ehil olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti üzere ülkelerin bulunmuş olduğu abuhava kuşağında yetineşeli, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede solgunlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan güzeştetir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf hijyenik ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden dokumalmış” demeında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk misil TDK sözlüğünün 1955 yılındaki zorsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde epey mürtefi oranda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua üzere ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en uz purolar olarak nitelendirilseler de birokkalı mahir Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro derunerken en özen etmesi gerekilen şey esaslı bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet esaslı bir nemde değil ise purolarınız ne derece nitelikli yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız tabiat yada tatlılık maalesef kesinlikle hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tüp vb. yekpare saklama ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve derunime anık kaplamak derunindir. Yayımcı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her dönem ülküsel nem değerlerinde saklanmaktadır. Peki ülküsel puro nem değerleri nelerdir berenarı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri ortada derunilen bir puro ülküsel nem değerlerinde deruniliyor kabul edilebilir. Kimine için %65 azca yada %75 çok muş üzere görülsede haddizatında bu nem değerleri de kimisine için oldukça normal ve derunilebilir en mükemmel değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem değerlerinde purodan tabiat aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro derunmeyi çok severken gayrı bir koca bu nem değerinin puroya efsus edilen bir ayar bulunduğunu ve katiyen derunilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de haklıdır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. özen edilmesi gereken şey %65 zirı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla müşterek bu %10 luk nem ayırtı ortada gidip gelmeden kamu aynı nem değerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değnöbetimi purolarına mazarrat verebilir. Hakeza bir mübadele yapacaksanız bunu mümkün evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki nem değerlerinden bahsettiğimize için bu nem değerleri neyi değnöbettirmektedir diyerek soracaktır olursanız kısaca izah etmek gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan hileınan aroma artar, kötü azalır ve derunimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça kötü artar, derunimi kolaylaşır ve hileınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde eğleşmek istiyorsanız buna dönem ve deneme ile karar vereceksiniz. Size kimesne en uz ayar bu ve bu değerde derunmelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ati olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Dundaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek saf buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak esenlar. İÇerisindeki köpük üzere siyah husus vasati 6 kamer içinde nöbetlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 nem ita üzerine yerleşmiş bu mekanizma sıcaklıktan müstakil olmadığı derunin belli başlı bir dönem içinde sıcaklarda nem geriışı yada soğuklarda humidor zarfında nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu stil bir nemlendirici kullanıyorsanız mümkün evetğunca lüks suhunet değnöbetimi sıfır ortamlar seçmeye çhileışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler üzere %70 nem değeri elde etmek derunin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme için daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu ayar iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri üzere çhileışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek ortamı %70 neme getirmeyi amaçlarlar. şayet derdiniz mürtefi nem evet ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o dönem gayrı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü yöntem Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki su haznesindeki üstteki bir fan arkalamaı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in temelli ayarlanan nem seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin altına düştüğünde fan çhileışmakta ve maksut nem değeri gelmesi iile müşterek yine durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek derunin en uz yöntem olarak karşıtmıza çıkmaktadır.
En on çıhun son yöntem ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir ihtilal yaratmış ve hem nem alma hem nem ita özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya kafalamıştır. şeb gündüz yada mevsim geçişleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en keyif bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme derunin kullanılmaktadır. ayrıca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem sakıt hemde mürtefi nem değerlerinde çift taraflı çhileışarak çakılı bir nem değeri esenlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor deruni fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve yekpare puroların aynı nemde ve daha esenlıklı olmasını esenlamaktadır.